Moeilijke, grote projecten

Soms werk je aan projecten die zo onoverzichtelijk groot zijn, dat je bang bent de draad kwijt te raken. Hier een aantal handige tips om die projecten de baas te blijven:

  1. Een stok achter de deur: zorg ervoor dat je een deadline hebt, zodat je ergens naar toe kunt werken. Zonder een stok achter de deur blijft een project makkelijker liggen en is het vaak na 1 maand nog niet af. En je voelt het al aankomen: de nodige frustraties doen hun intrede.
  2. Zorg voor een startdatum: Even belangrijk als het vorige is jezelf beloven op een bepaalde dag te beginnen aan je project. Met een startdatum en een einddatum, kun je de duur van je project beter inschatten en geeft een afgebakende tijdslijn.
  3. Deel het project in kleine, beter behapbare brokken, zodat het overzichtelijker wordt en makkelijker te volbrengen is. Stel je hierbij de volgende vragen:
  4. Wat zijn de onderdelen van het project? Welke taken dien ik te volbrengen? Wat is de beste/meest prettige volgorde voor mij om de taken af te ronden? Wanneer ga ik wat doen?
  5. Uitbesteden. Welke onderdelen, indien mogelijk,  kan ik overlaten aan mijn collega, secretaresse om te doen? Soms zijn er onderdelen, die vrij makkelijk door een ander gedaan kunnen worden en jouw tijd en energie schelen. Dit geeft jou mooi de gelegenheid je te concentreren op een andere deeltaak van het project. Maak daarbij goede afspraken wanneer het afkomt.
  6. Neem tijdens het doen van je project korte pauzes om even je batterij op te laden en het even te laten bezinken, zodat je een frisse kijk hebt, als je weer aan de slag gaat.
  7. Bescherm je tijd. Het is erg hinderlijk om telkens gestoord te worden als je aan iets moet werken, dat veel aandacht vergt. Zorg voor een ‘niet storen’ bordje op je deur, doe je deur dicht, meld in de pauze aan je collega’s dat je even niet gestoord wilt worden, vraag de secretaresse je telefoontjes aan te nemen en als je thuis werkt laat het antwoordapparaat het werk doen, werk alleen als je kinderen de deur uit zijn of als je man of een andere volwassene thuis is voor de opvang.
  8. Wat levert het op? Welke mogelijkheden schept het afronden van dit project? Maak dit zo positief mogelijk en hou dit in het vizier. Beloon je zelf als je een onderdeel hebt afgerond. Want dat gebeurt eigenlijk veel te weinig…

Als het alleen niet lukt, schakel dan een coach of buddy in om een stappenplan op te stellen en je scherp te houden.

Geplaatst in Business

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Bestel direct!
Reviews
Ik waardeerde je ijzersterke conclusies over mijn doen en laten. Ik herkende het direct als je een advies gaf, alleen had ik zelf zo niet eerder bekeken. Je hebt een goed luisterend oor, je bent analytisch sterk en aanmoedigend. Na elk gesprek voelde ik me weer geïnspireerd. Bovendien ben ik me meer bewust geworden van mijn kwaliteiten. Ik heb veel aan de opdrachten gehad en ging meteen aan de slag met je adviezen.
D. Ali
Producten
Nieuwsbrief
Ontvang de gratis nieuwsbrief t.w.v. € 50 incl. het eboek '101 Gouden Werktips'. E-mailadressen worden niet doorverkocht aan derden.